Dutch Baby Pancakes

Κάνοντας ακόμη μια φορά research στο τι θα φτιάξω και σήμερα για μεσημεριανό με το ψητό κοτόπουλο που μου περίσσεψε, ήθελα να αποφύγω τα συνηθισμένα και έτσι ανέσυρα από το μυαλό μου μια γρήγορη και εύκολη συνταγή, την οποία συνήθως έκανα σε γλυκιά εκδοχή στο πρωινό μενού που σερβίρω στο εστιατόριο που δουλεύω.

Πρόκειται για φοβερό pancake, η αλλιώς τηγανίτα, της οποίας η ιδιαιτερότητα είναι ότι ψήνεται στο φούρνο μέσα σε μαντεμένιο ή απλό τηγάνι. Τα υλικά της είναι πάρα πολύ απλά : χτυπάμε λίγο αλεύρι, μερικά αυγά και λίγο γάλα, λιώνουμε το βούτυρο στο τηγάνι, ρίχνουμε τον χυλό στο τηγάνι με το βούτυρο, το βάζουμε στο φούρνο, φουσκώνει et voila! Έτοιμο!

Η εκτέλεση της είναι πάρα πολύ απλή, άλλωστε τα πολύ νόστιμα και ιδιαίτερα πιάτα κρύβονται στα απλά υλικά.

Σερβίρεται ζεστή με αρκετά φρούτα, μερέντα, μαρμελάδα, γιαούρτι και ο,τι άλλο τραβάει η όρεξη σας. Εγώ τη σερβίρω συνήθως με κρέμα custard, κόκκινα φρούτα ή φρούτα εποχής, διαφορετικά αλμυρή όπως στη συνταγή που σας παραθέτω.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μίξερ ή μούλτι, χτυπάμε καλά τα αυγά μαζί με το γάλα για δύο λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά. Το μείγμα μας θα πρέπει να είναι ένας μέτριος χυλός, όχι πολύ σφιχτός αλλά όχι και πολύ αραιός, ώστε να μπορέσει να απλωθεί σωστά στο σκεύος αργότερα και να ψηθεί ομοιόμορφα. Γι αυτό προτείνω 70γρ. αλεύρι, ωστόσο χρησιμοποιήστε περισσότερο με το μάτι αν ο χυλός σας είναι αραιός.
  3. Σε ένα βαθύ μπωλ καθαρίζουμε και ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο από τα κόκκαλα και τις περίσσιες πέτσες.
  4. Τρίβουμε την ντομάτα μέσα στο ίδιο μπωλ και αλατοπιπερώνουμε.
  5. Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και τα προσθέτουμε στο μείγμα με το κοτόπουλο μαζί με λίγο ελαιόλαδο και το μισό τριμμένο τυρί και ανακατέβουμε καλά.
    #FoodstepsTip : Όταν χρησιμοποιούμε μαγειρεμένο κρέας σε παραλλαγή, αν είναι ελαφρώς στεγνό (δηλαδή χωρίς σάλτσα), προσθέτουμε λίγη υγρασία όπως τριμμένη ντομάτα, κάποια σάλτσα ή μια βινεγκρέτ, ώστε να μαλακώσει.
  6. Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και το τοποθετούμε στο τηγάνι μας.
  7. Σε προθερμανσμένο φούρνο (180-200°C στον αέρα), τοποθετούμε το σκεύος μας (εφόσον έχετε τηγάνι που μπορεί να μπει στον φούρνο, διαφορετικά χρησιμοποιήστε μικρά πυρεξάκια)  ώστε να λιώσει το βούτυρο και ελαφρώς να “κάψει”.
  8. Μόλις λιώσει το βούτυρο και πάρει θερμοκρασία μαζί με το σκεύος, ρίχνουμε τη μισή δόση από το χυλό και συμπληρώνουμε γενναίες δόσεις από το μείγμα με το κοτόπουλο.
  9. Προσθέτουμε από πάνω το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και ξαναβάζουμε στο φούρνο για 5-10 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να λιώσει το τυρί.

Σερβίρεται ζεστό η το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το τρώμε σε θερμοκρασία δωματίου με λίγη πράσινη σαλάτα και πολύ καλή παρέα.